Reklama
 
Blog | Viera Langerová

Burkavaganza a jiné

27.4.   V pátek  (27.4.) řešil pakistanský  parlament kromě právní krize  po odvolání předsedy  Ústavního soudu i láhaurské divadelní představení divadla Adžoka (Ajoka). Hudební komedie   podle umělecké ředitelky Madeehy Gauhar  reaguje na nedávné události kolem islamabádskych mešit .

        Stížnost přednesly poslankyně za stranu MMA (Mutahida Majlis- e – Amal) , koalici šesti islámskych stran. Žádají, aby divadlo za svoje představení Burkavaganza zaplatilo pokutu , nikdy představení nehrálo a některé hlasy dokonce volají po definitivním zákaze činnosti divadla, které je něco jako „enfant terrible“ místní velice skromné divadelní scény. Jeho cílem je hlavně  politické divadlo a vždy živě reagovalo na jakékoliv události.            

  Když federální ministr kultury žádal Ghazi Ghulam Džamal nějakou video kazetu, nebo cd s představením, aby se na něj mohl podívat, pandžábska provinční  vláda mu odkázala , že také skoumá nakolik jsou obvinění oprávněné. Jestli jsou kazety, dvd a cd  v souladu s islámskymi pravidly  je další otázka. Ministr kultury, který byl zvolený za kmenové území (FATA –Federaly Administrated Tribal Areas) řekl, že burka je součástí  jejich tradice a nikdo se z ní nebude vysmívat. Je třeba dodat, že studentky z Rudé mešity nechodí v burkách, ale nikábech ( černý oděv s mezerou na oči), což není místní zvyk. Nosí se na Blízkém východě a souvisí s arabizovanou výukou v madrásách. V Pandžábu  se nenosil ani nikáb, ani burka, jenom šála – dupatta. Burka – modrý oděv se síťovaným otvorem  je záležitost severních oblastí Pákistánu  patří zejména k paštunské kultuře. Nakolik je její význam  spojen s islámem je  také otázka. Producentka divadla médiím odkázala, že svoje práva bude hájit i před soudem a že  její divadlo plně podporuje ídeu prezidenta Mušarrafa o „osvícené umírněnosti“.   

                                                                      *

Reklama

Dnes uplynula 30 denní lhůta, kterou dostali prodavači nedovolených artiklů dvd,cd atd. od  představitelú radikálních islamabádskych mešit. Na trzích zavládl strach. Někteří už své krámky zavřeli, ostatní čekají, co bude dál.Maulana Abdul Aziz ( jeden z dvou bratrů, kteří vedou vzbouřené mešity)  vyzýval všechny věřící, aby působili na obchodníky s obscenitou . Popřel však násilí a dodal, že obchodníky přesvědčí nevyvratitelnou logikou. Vyslovil se taky o dalším programu islamizace společnosti, je ní boj s nevěrou, podplácením a s bídou.      

                                                                   *

V lednu 2003 vyhlásil prezident Mušarraf v ruském tisku, že Al Kajda skončila. Příští rok oznámil, že je na útěku a v roce 2005 na hranicích s Afghánistánem bojovalo 80 000 pakistánskych vojáků.Autor jednoho z článků v dnešních novinách se ptá , jestli pakistánská armáda nepotřebuje sumu 80 miliónů dolarů , vyplácenou  každý měsíc Pentagonem  víc, než mír.

                                                                        *

O tom, že s pákistánsko-indickými vztahy to nebude tak kritické jsem usoudila, když  minulý týden na první straně uveřejnili zdejší vážené noviny zprávu, že bollywoodska herečka Aišvaria Rai se vdala za další megahvězdu  Abišeka Baččana. O tom, co dále informují noviny pravidelně a  velice podrobně.