Reklama
 
Blog | Viera Langerová

Maulana Radio

Vysíláni stanice FM Radio pologramotného maulany Fazlullaha , kterému je 28 let, existuje v pakistánském Swatu už několik let.  Pokrývá téměř 59  okolitých vesnic, centrum rádiové stanice je v jeho rodné vísce Imam Dehri   a podílí se velkou  měrou na rozněcování násilí vůči armádě,   snažící se  vytlačit z oblasti  ozbrojené militanty. Na pořadu dne je  útok proti očkování dětské obrny,  džihád vůči dívčím školám a zaměstnávání žen, zároveň i snaha o prosazení islámského práva šárie. Navzdory tomu  patří mezi nejoddanější posluchačky maulany právě ženy.Populární klerik tvrdí, že „ženské království“ je uvnitř domu a žena ho nemá opouštět.  

         Stovky nelegálních rozhlasových stanic  úspěšně šíří na severních územích Pákistánu svoje nábožensko-politické curriculum. Přes rádio slyší věřící nejenom propagandu. Vysílání  se věnuje taky  čtení z Koránu a volání k modlitbě (azán). Organizace pro kontrolu vysíláni (PEMRA) už sice na NWFP (Severozápadní federální provincie)  zakázala více než stovku stanic. Marně.V září guvernér oblasti Orakzai  žádal realizaci PEMRA předpisů z roku 2002 a vznikla diskuse, kde vlastně zákony platí a kde neplatí. Může ovšem nařídit plošnou likvidaci rádiových přijímačů. Dojde k zajímavé situaci, kdy  bude Tálibán s Al Kajdou ničit rádiá a tranzistory kvůli poslouchání  nedovolené hudby a státní orgány kvůli  štvavým projevům kleriků.             

Válka  ve Swatu. 

           Swat je jedno z nejhezčích údolí na  severu Pákistánu, tradičně rekreační místo, označené kdysi jako Švýcarsko východu. Kolem řeky Indus  přes něj vede cesta ke  Karakorum Highway i k Šandurskému průsmyku, místu, kde se konají  oblíbené zápasy koňského póla.

Reklama

         V roce 326 pr.n.l. překročili řeku Swat vojska Alexandra Makedonského,   odsuď se šířil budhizmus do Číny a Střední Asie. První známky nepokojů začali v létě, kdy  ozbrojené skupiny začali v oblasti ničit budhistické památky tvz. gandharského umění,  budhizmu, poznamenaného řeckými vlyvy ( nejvýraznějším znakem jsou budhové v tógach a s vousama). Destabilizace pokračovala hrozbama dívčím školám a  zdravotníkům, kteří chtěli očkovat děti proti obrně.

            V údolí žije zhruba 1,6 milionu lidí a vede se tam neoficiální válka  s místním Talibánem  i různymi ozbrojenými skupinami, mezi které patří i 4 500 dobrovolníků, organizovaných maulanou Fazlullahem. Nazývají se Shaheen Force. Za ozbrojenými útoky  i maulanou stojí strana TNSM (Tehrik Nifaz -i- Shariat Muhammadi), kterou prezident Mušarraf zakázal  v lednu 2002.  Podpořila ji ovšem MMA ( parlamentní kolalice 6 islámskych stran, vládnoucí v NWFP). Obchod byl jednoduchý: výměnou za povolení očkování a  souhlas s dívčíma školama , vláda  povolí její legální existenci a zároveň  rozlasové  vysíláni.  

           Noviny každý den přinášejí správy z bojiště, počty zabitých ozbrojenců a vládních vojsk, hlásí použití těžké artilerie a bombardování. Součástí boje jsou únosy a veřejné popravy, minulý měsíc bylo popraveno několik  místních policajtů.Jejich amaterští soudci jim uřízli hlavy. Všechno doprovází samovražedné atentáty na policajné i vojenské cíle nejenom ve Swatu, ale i například v Ráwalpindí. 

          Tento postup samozřejmě vystrašil místní obyvatelstvo, které z oblastí utíká, údajně už  uprchlo 60% lidí. Snaží se o únik dřív, než přijde první sníh a  údolí bude odříznuté od ostatního světa.

         Vláda se snaží vyjednávat, mírová džirga se 31. října usnesla o zastavení bojů. Vládní stranu zastupoval dočasný ministr pro NWFP Mohammad Ali Bacha Lala , opozici zástupce maulany Fazlullaha a mlvučí militantů  Muslim Khan. Ten žádá propuštění z vězení maulanu Sufi Mohammada ( tchán maulany Fazlullaha), předsedu TNSM.  Maulana Mohammad Alan z TNSM ohlásil mezitím vlastní mírovou džirgu  a chce s vládou vyjednávat o obnovení zákona z roku 1991 ( tehdy premiér Nawaz Šarif) , povolující  některé šariatické zákony.

         Paralela s letní krizi kolem Rudé mešity v Islamabádu je evidentní. Minulý týden na tiskové konferenci  v Islamabad Press Club vyhlásil zástuce imáma z Rudé mešity  Amir Siddiqi  ( synovec Abdula Rashida Ghazi, který byl zabit v červenci vládními vojsky jako jeden z vůdců odporu v Rudé mešitě), že  vládní vojáci, kteří umřeli v bojích ve Swatu, umřeli jako nevěřící. Toto vyhlášení vzbudilo veřejné prostesty a otázku, jak je možné, že člověk jmenovaný a placený vládou takýmto způsobem komentuje celou situaci. Varoval prezidenta a řekl, že situace ve Swatu bude mnohem horší než na kmenových územích v Balúčistánu, kde jsou přítomné vládní jednotky.

        V pozadí  této „lokální“ války s „globálními“  ambicemi stojí  kapitál mocných bossů s narkotikama, kteří aby mohli obchodovat, potřebují ovládat, kontrolovat potřebná území.

        Politická situace se navíc každým dnes vyhrocuje čekáním na usnesení Nejvyššího soudu. Má rozhodnout o platnosti ústavních dodatků, povolujících Mušarrafovi kandidovat na post prezidenta jako  nejvyšší představitel  armády a zároveň o platnosti National Reconciliation Ordinance, amnestii na všechny korupčné  skandály nejenom pro Benzari  Bhutto, ale také jiné vysokopostavené politiky. Mandát prezidenta končí 15. listopadu, v tento den má být rozpuštěn i parlament. Kto se pak ujme vlády a jak bude vypadat situace v zemi je dnes v Pákistánu otázkou číslo jedna. USA varují  pákistánskou vládu před vyhlášením výjimečného stavu…