Reklama
 
Blog | Viera Langerová

Smíření

       Rozhodnutí o tom, kdo bude režírovat otevírací  i závěrečný ceremoniál  letních Olympijských her 2008 v Pekingu, potěšilo filmové fanoušky čínského režiséra Čang I-moua ( Zhang Yimou). Bude to slavný tvůrce filmů, které otevřeli čínské kinematografii bránu do světa – Červené pole (1987), Ťu Tou (1990), Zvedněte červené  lucerny ( 1991), Šanghajská triáda (1995) -  a šíří ji i nadále. 

    Čang I-mou, spolu s režisérem Čchen Kchaj-ke (Chen Kaige) patří mezi hlavní představitele tvz. V. generace čínskych filmových tvůrcu, která opustila Pekingskou filmovou akademii v roce 1982 a koncem 80.let  zahájila víťezné tažení světovými filmovými festivaly. Filmy se tehdejší moci nemohli líbit,vztah mladých režisérů k historii komunistické Číny byl vesměs kritický . Červené pole se zdálo moci nevhodné, protože ukazovalo Čínu jako zaostalou, agrární zemi, film Ťu Tou  byl nepřijatelný kvůli podzření, že v postavě impotentního sadistu, týrajícího svou  manželku je zobrazená vláda a dítě, vraždící své rodiče je metaforou Rudých gard z období Kulturní revoluce.

    Čangův film Žít (1994) hodnotí na životě obyčejné rodiny historické období od roku 1945, válku s Japonskem, občanskou válku mezi komunisty a Čankajškovým Kuomintangem, až po 70.léta a konec Kulturní revoluce. I když dostal film na MFF v Cannes ocenění za nejlepší mužský herecký výkon,  židle režiséra na tiskové konferenci zůstala prázdná. Čang I-mou se rozhodl zůstat raději doma, aby uklidnil cenzory, kteří promítání filmu v zahraničí nepovolili. Dodnes je v Číně zakázán. Další zákaz následoval hned v příštím roce, kdy se film Šanghajská triáda nesměl promítat na MFF v New Yorku, kvůli dokumentu o studentských nepokojích v roce 1989. Když se režiséra zeptali, proč raději nezůstane v zahraničí, jako jeho kolega Čchen Kchaj-ke, odpověděl: „Čína je moje vlast. Ještě stále věřím v to, že lidská vůle dokáže překonat existující překážky. Jsem pohan, který věří v lidské blaho. A dnes je v Číně víc příležitostí jako kdykoliv předtím.“           

    Po premiéře svého nejnovějšícho filmu Prokletí zlatého květu, kde znova po 10 letech hrála jeho někdejší múza Kung Li (Gong Li), bude v závěru roku režírovat v new yorské Metropolitní opeře představení, nazvané První imperátor s Placidem Domingem v hlavní roli.  Příběh opery je inspirován životem vládce Čchin Š´chuanga, který sjednotil v 3.století n.l. Čínu a začal stavět Čínskou zeď.Hudbu skomponoval skladatel Tchan Tun (Tan Dun), nositel Oscara za hudbu k filmu Anga Lee Tigr a drak. Svůj operní debut absolvoval režisér v roce 1998, kdy v pekingském Zakázaném městě režíroval Pucciniho operu Turandot s dirigentem Zubinem Mehtou.            

Reklama

    Čeští diváci měli možnost setkat se s jeho filmy Hrdina,  Klan létajících dýk a Prokletí zlatého květu v kinech a s ostatními v rámci Filmového klubu České televize.