Reklama
 
Blog | Viera Langerová

Kdo neumí, ten neumí.

             Všechno, co se týče Pákistánu a Afghánistánu, pozorně sleduji. Pákistánská  periodika na internetu, blogy známých i neznámých Pákistánců, maily přátel, a jako doplněk televizní zpravodajství. BBC, CNN, Al Jazeera, ruské RTR, ORT atd. Česká televize se připojuje standardně, a také informuje už několik týdnů o pokračující ofenzivě pákistánské armády ve Swatu. Ponechám teď stranou fakt, že se tato zpráva opakuje jako kdyby šlo o nějakou zapomenutou smyčku, protože to co jsme slyšeli v sobotu večer na ČT24 (23.5.) od mého oblíbeného pana Etzlera, mě opravdu nadzvedlo.

          V šotu z Afghánistánu nás profesionálně informuje, že Američané stále zabíjejí civilisty, kteří opravdu trpí v strašných podmínkách a jsou přesvědčeni, že bez jejich nelidských útoků by se jim žilo mnohem líp. Americké vedení bylo natolik špatné, že dokonce došlo k výměně na nejvyšších postech ve vedení. Takovou zprávu by ani nebylo zapotřebí upravovat a rovnou začlenit do  bloku archivních zpráv z komunistické Československé televize před x lety,  na které se vždy s chutí na ČT 24 podívám. Chybělo jenom označení Američanů za imperialistického agresora.

         Běžná praxe  Tálibánu zaútočit a zmizet mezi civilním obyvatelstvem, odhodit pušku a dále dojit kozu, je zřejmě mimo obzor pana  Etzlera. Když se jakéhosi  mudžahedína ptali, co ho živí, odpověděl jednoduše: moje pole a džihád. Copak skutečně nelze vysvětlit divákům, v čem spočívá problém boje proti Tálibánu? Co je to za armádu a jaký je její způsob boje,  nastínit aspoň stručně, jak vypadá teror vůči domácímu obyvatelstvu, když  se odmítne podílet  na boji proti  regulérním armádám? Nedávno jsem dostala otřesné video, kde Tálibové popravují obyvatele nějaké vesnice v Pákistánu uřezávaním hlav.  Copak asi provedli? Informovali o převážení zbraní do místní mešity, nebo obyčejného civilního domku, který vzápětí lehl popelem?

        Samozřejmě nelze zastírat všeobecnou nenávist vůči  Američanům jak v Afghánistánu, tak v Pákistánu. Může si ovšem nějaký jednoduchý,  navíc negramotný člověk, kterého jediný zdroj informací je kázání mulláha v mešitě, myslet něco jiného? Nikomu, kdo jenom trochu zná toto prostředí, nemůže ujít i druhá stránka mince celého problému. Tou je tajný a nekonečný obdiv vůči síle a  prosperitě USA. Když se v Ráwalpindí otevřel první MacDonald, zavedli tam vstupné, aby nenastal nával. Kterýkoliv odpůrce Ameriky v obou zemích by nikdy neodmítl jakoukoliv možnost  přesídlit do tohoto nenáviděného ráje a ukrojit si kus dortu.

Reklama

         Důsledkem takového způsobu informování nemůže být nic jiného než rozezlený dotaz na to, čemu to tam asistujeme. Zabíjení  nevinných civilistů?

        Jakkoliv můžou znít výhrady vůči  způsobu vedení této války, předhazovat divákům  její oběti bez dostatečného vysvětlení celé situace je jednoduše krátkozraká nehoráznost. Afghánistán není novinářské safari, kam si chodí na pár dnů pro trofeje ostří hoši.Když dokázal perfektně a přesně zmapovat i vysvětlit  celý problém Václav Moravec v jednom ze svých pořadů přímo z místa děje, skutečně nechápu, jaký smysl  má šíření těchto polopravd.